By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

Tribina o ugroženosti divljih ptica u našem okruženju

          Naš Klub je u okviru redovnog sastanka članstva u utorak  05.07.2011. organizovao tribinu o ugroženosti divljih ptica u prirodi, gde su gosti bili  Dejan Đapić iz Ekološkog pokreta Stanišić  i Antun Žuljević iz "Nature" iz Sombora.

Akcenat je stavljen na populaciju sova o čemu je gosp. Đapić održao prelepo predavanje, dok nas je naš prijatelj Žuljević podsetio o staništima ptica u našem najbližem okruženju, te kako da zajednički zaštitimo vrednosti oko nas.

 

    Gosp Dejan inače član više društava za zaštitu ptica u prirodi održao je predavanje o sovama. Akcenat je stavljen na ugroženost sova u našem okruženju, kao što su gubitak prirodnih staništa, upotreba pesticida, stradanje na saobraćajnicama, kao i ljudi koji ih uznemiravaju,proganjaju i ubijaju usled neznanja i predrasuda. Pored ovoga uz pregršt lepih slajdova upoznao prisutne o izgledu, rasprostranjenosti, staništima, gnežđenju, ishrani i ugroženosti uobičajenih sova kod nas kao što su : Mala ušara, kukuvija, ćuk, buljina, mala sova, kukumavka, utina ...

 

      Gosp. Žuljević nas je podsetio na prelepa staništa u našem najbližem okruženju kao što su bara, kanal i trščara, te upoznao prisutne sa aktivnostima "Nature" oko praćenja i obeležavanja populacije velikog trstenjaka, koji je dosta čest u našem okruženju ali kojem nažalost preti krah populacije u zapadnoj Evropi.

 
     Sve u svemu jedno prelepo i nadasve korisno druženje kojem je osnovni cilj i bio kako zajednički podstaknuti sve naše građane da zaštitimo i sačuvamo bogatstvo oko nas.
 
 
Jul011_1
Jul011_1
Jul011_2
Jul011_2
Jul011_3
Jul011_3
Jul011_4
Jul011_4
Jul011_5
Jul011_5
Jul011_6
Jul011_6
Jul011_7
Jul011_7